thanatopraxie


Balseming en thanatopraxieSchrik niet, in het dagelijkseleven is Robby thanatopractor voor een begrafenisondernemer.


Balsemen is een hedendaagse techniek, gebaseerd op een eeuwenoud Egyptisch gebruik. Het lichaam wordt behandeld met bederfwerende stoffen, om de ontbinding tegen te gaan en de vorm van het lichaam zo goed mogelijk te bewaren.


Thanatopraxie is een behandeling die het ontbindingsproces tijdelijk vertraagt en het besmettingsgevaar doet wijken. Het woordje ‘tijdelijk’ wijst op het verschil met balseming. De bedoeling van thanatopraxie is om een bepaalde tijdsperiode te overbruggen. Zo krijgen familileden, vrienden en kennissen de kans om afscheid te nemen van hun dierbare overledene.
Een hoeveelheid vloeistof op basis van formaldehyde wordt geïnjecteerd. Het gelaat behoudt zo een mooi roze en gelaten uitdrukking. Vervolgens wordt het lichaam tweemaal gewassen.


De afwerking bestaat uit het sluiten van de mond, het wassen en kammen van het haar en het verzorgen van de nagels. Het aankleden en opbaren gebeurt steeds zeer professioneel, dit ligt ons na aan het hart.

Een tweede belangrijk verschil: balseming is in de huidige wet op de lijkbezorging niet toegelaten in België. Hierbij gaat het om conservering voor zeer lange termijn. Terwijl thanatopraxie de intreding van de ontbindingsverschijnselen tijdelijk wil uitstellen.